Matmata

A KSOUR ÚTVONAL, AMELY A HEGYSÉGET VIHARKÉNT SZELI ÁT

A sivatagot jobb felé elhagyva a tengerpart felé haladunk, megmászva a nagy sivatagi fennsíkokat, amelyen néhány berber falu, mint a Toujane kapaszkodik kétségbeesetten. Zöldszemű gyerekek kínálnak vadmenta csokrokat és kőkristályokat, amelyek okkersárga erezett ércköveikben csillognak.

Északra a völgyek szelídebbek és Matmata körül a vörös föld barlang-lakásokkal tűzdelt. A furcsa berendezés hagyományos otthonok, mohamedán remetekápolnák és működő kutak keveréke, ahol az árnyas folyosók besüllyesztett és alagsori szobák hálózatához vezetnek.

Délebbre az olyan falvak felett, mint Ksar el Hallouf, fokozatosan a „ksour” kezd uralkodni; megerősített falak, ahol a berber stílusú otthonok mint a méhkas, egymás hegyén-hátán épültek, számos emelettel, amelyek egyenes lépcsőn vagy csigalépcsőn érhetők el.

Ezeknek a „ksour”-oknak a többsége azóta már romba dőlt, mint a Chenini-é, azé a pompás berber városé, amely egy hatalmas sziklára épült kilátással az alatta kígyózó völgyre.

A Tataouine régió valójában különleges építészetéről ismert, homokszínű íveivel, valamint a híres „ksour”-i úton, Ksar Ouled Soltane, Ksar el Ferch vagy a Ksar Haddada ezen híres „ksour”-ok egyike megpillantható.

A Medenine-i ksart ma modern város veszi körül, amelynek történelmi központját a mesterségek piacává alakították át Zarzis and Dzserba felé, modernitás felé vezető úton.

A tengerpart mellett, ahol a nagy üdülőhotelek kevéssé ismert szálláshelyek mellett találhatók, gyakran nem vesszük észre Ksar Ghilane és forrása egyedüllétét, amely körül az élet egyszerűbb mederbe folyik. Egy sokkal szebb élet.

Kirándulás a Szaharába

Lásd a térképen

Sott el Dzserid

Ezen a nap forrósította, csak délibábokkal teli, tiszavirág életű, holtvizű világon több, mint 100 km-en át nincs más, csak vakító sófelszín és töredezett agyag.

Lásd a térképen

Ksar Ghilane

A smaragdzöld medence körüli nyüzsgésben könnyen észrevehető Ksar Ghilane forrás csak halkan morajlik.

Lásd a térképen

Matmata

Északra a völgyek szelídebbek és Matmata körül a vörös föld barlang-lakásokkal tűzdelt.

Lásd a térképen

Tozeur

A sivatag bejáratánál található Tozeur egy másik tunéziai utazás valódi indulópontja.

Lásd a térképen

A Red Lizard vasút

A régebben Tunisz bejét szolgáló régi favonat a klasszikus kirándulások egyikét kínálja a Tozeurtól északra fekvő hegységbe.