Ksar Ghilane

A SIVATAG SZENTSÉGÉNEK ÉLMÉNYE

A smaragdzöld medence körüli nyüzsgésben könnyen észrevehető Ksar Ghilane forrás csak halkan morajlik.

A nagy sivatagi bogarak utolsó útjukat kísérlik meg a finom homokon keresztül, amely megőrzi könnyű lábaik nyomát. Az utolsó tevék is visszatérnek a pálmaliget menedékébe, ahol az éjszakát néhány gólya is ott fogja eltölteni. Néhány percen belül a csillagos éj betakarja a sivatagot.

Az éj csendje alatt a Szahara alszik, csak azon emberek tüzei zavarják meg, akiknek boldog éneke a tejszerű ég felé emelkedik. A sivatag elgondolkodóvá tesz, és ez nem csak a nagyszerű, végtelen homokra vonatkozik.

Ennek a világnak a felfedezéséből eredő varázslatos érzés a folytonos elmélkedésből és a teljesség érzéséből fakad. Semmi sem jobb, mint a Ksar Ghilane-on keresztül megszökni azon az úton, amely Tunézia legdélebbi részére vezet.

Egy kis önmegtagadás szükséges, mivel az út hosszú és kaotikus, olyan, mintha ez az idillikus hely minden módon megpróbálná magát a váratlan látogatóktól megvédeni.

Az út oldalán található oázist geometrikus vonalú, katonás fehér falu határolja. A környéket kifehéredett obeliszk uralja, amely Leclerc generális győzelmét ünnepli a Rommel által vezetett német hadsereg felett.

Ezeket a korábbi francia barakkokat felajánlották a nomádoknak, akik a pálmaligettel körülvett területen akartak letelepedni. Az utóbbinak nem volt birtokában semmi természetes dolog. Az 1950-es években alapították és hozták létre egy tunéziai állami projektet követően és azután, hogy az olajmezőket felmérő francia mérnököknek forró vizet sikerült fakasztani a nagyon keresett fekete arany helyett.

Azonban a 19. század elején, jóval a franciáknak Tunéziába érkezése előtt egy gazdag nomád, Ghilane már ideköltözött, mert hallott arról a forrásról, amely a tunéziai Grand Erg végén található.

A hegy tetejére a homokdűnékre néző megerősített falut épített, hogy áruit megvédhesse az akkori időszak gyakori rajtaütéseitől. Így jött létre Ksar Ghilane (Ghilane-erőd), amely a pátriárka halála után romba dőlt.

A franciák az erődöt felújították, hogy fejlett katonai állomássá alakítsák: ezt követően új barakkokat építettek.

Az elmélkedés megállóhelye.

Ma, Ksar Ghilane fontos megállóhely Tunézia déli részén mindazok számára, akik szeretnék a sivatagot meghódítani.

Néhányan nem adnak elég időt maguknak arra, hogy valóban megtapasztalhassák a hely szépségét és, hogy átadhassák magukat az elmélkedésnek, hanem csak megnézik a naplementét vagy a dűnék között tevegelnek egy kicsit. Mások engednek a vörös homok hívásának, és maradni akarnak.

 Az utóbbiak között sajnos számos az európai dirt-track autós. Behódolván szenvedélyüknek néha elfelejtik a többi látogatót megillető illemszabályokat, és egész nap száguldoznak üvöltő autójukon a rombolás nyomait hagyva még a legkisebb, addig még érintetlen homokdűnén is.

Fedezze fel egyedül az oázis békéjét.

 A Ksar Ghilane még így is egyedülálló élményt nyújt.

A látogatók ne habozzanak a sivatag aranyát a pálmaligetért otthagyni. A forrást otthagyva, amely a víz melege ellenére is áldás az út és a nap melege után, az utazók elindulnak az őket már váró sátortáborba.

A homokos utat két oldalon tamariszkuszok és rózsabokrok szegélyezik, és mindkét oldalon öntözőcsatornák szállítják a vizet a forrásból. Az erre sétálókat megérinti a teljes csend, amelyet csak a víz moraja és a fáról fára ugráló számos piros és sárga madár éneke zavarja meg.

A pálmaliget békéjét néha megzavarja egy szamár iázása, a keresztutaknál a falu lakóit lehet látni, amint a kertjüket művelik, új öntözőcsatornát ásnak vagy tevéjüket viszik legelni az árnyékba. Egy berger hajtja el a kecskenyájat a közelben.

Puha füvekkel megrakott, szamár húzta szekér halad el, amelyet két nevető gyermek irányít úgy, mintha rájuk akarnának ijeszteni. A pálmaliget fáinak tökéletes vonalán egy gólya bujkál, majd hirtelen megáll egy a napon száradó datolyahalom mellett. A pálmaliget majdnem titokzatos, megőrzött világából egyesével mutat be képeket.

Történetesen a pálmaliget által képviselt természetes környezet az, amelyet idővel az ember is megtanult tisztelni. Gyakorlatilag itt Tozeurban, Dél-Tunézia legnagyobb városában ismerhető meg először a homokvilág és az elengedhetetlen oázis a pálmaligettel.

Kirándulás a Szaharába

Lásd a térképen

Sott el Dzserid

Ezen a nap forrósította, csak délibábokkal teli, tiszavirág életű, holtvizű világon több, mint 100 km-en át nincs más, csak vakító sófelszín és töredezett agyag.

Lásd a térképen

Ksar Ghilane

A smaragdzöld medence körüli nyüzsgésben könnyen észrevehető Ksar Ghilane forrás csak halkan morajlik.

Lásd a térképen

Matmata

Északra a völgyek szelídebbek és Matmata körül a vörös föld barlang-lakásokkal tűzdelt.

Lásd a térképen

Tozeur

A sivatag bejáratánál található Tozeur egy másik tunéziai utazás valódi indulópontja.

Lásd a térképen

A Red Lizard vasút

A régebben Tunisz bejét szolgáló régi favonat a klasszikus kirándulások egyikét kínálja a Tozeurtól északra fekvő hegységbe.